Anora startades sommaren 2013 med att avelsstoet Promise Ås (död 2020) köptes in. Hon var uppstallad i Frankrike för betäckning och var där tills hon avyttrades 2018. Jag hade uppvaktat de förra ägarna ett tag och till slut gick affären i lås.  Jag bytte stuteri till Haras de La Cour i Normandie. Hon har nu gett mig två avelsston ( Fondee och Unabelle) båda med franska fäder.

 

Innan starten av Anora hade jag i flera år studerat stamtavlor och var naturligtvis mycket intresserad av travsporten utan att vara aktiv. Jag fick vid något tillfälle förmånen att sitta ner med (nu avlidne) Olle Jönsson på ASVT. Olle hade där hand om ’stona’, och tog fram underlag till utnämningar av nya Elitston etc. Han var guru, som dessutom hade mycket statistik tillhands. Stammar var han mästare på. Det han lärde mig är bakgrunden till införskaffandet av Promise. -”Modern skall ha haft tidig speed, inte bara speed, utan tidig speed”. -”Familjen är viktigare än individen, hon skall vara av god familj”.

Hans statistik visade att Mack Lobell var den bästa morfadern, och blev favorithingsten. -”Han hade haft ännu bättre resultat om han hade haft flera avkommor”. Olle hade tidigt uppmanat Anette Lorentzon (ACL Stuterier) att inte sälja hans stoavkommor. Först långt senare blev jag medveten om att många av Mack Lobell’s avkommor faktiskt hade ganska dåliga mödernen. Detta gäller förstås inte Promise Ås (Annika L’s favorit), men det säger något om Macken’s avelsgärning. Det här var några år sedan, och nu ser man förstås honom hellre ett snäpp längre bak i stamtavlan. Anora vill kombinera franskt med amerikansk snabbhet.

Promise Ås sprang in 1,3 Miljoner under sin tävlingskarriär. –”Hade varit mycket mer bara hon skött sig”, enl. Kolgjini som tränade och körde. Hon var en av Sveriges snabbaste ston som unghäst. Hon vann försök i Uppfödningslöpningen och var tvåa i BC (två år), tvåa i E3 (tre år) m.m. Men hon galopperade ibland. Anora valde hingstar åt henne med detta i åtanke.

Hennes familj är förstklassig och går ner på superstoet Petrolianna, som tävlade i US för Berndt Lindstedt. –”Hon var jättefin, både stark och snabb”. Petrolianna är bl.a. Lindy Lane– möderne. Han har i sin tur nu en egen hingstlinje med bl.a Like a PrayerAllstar Hall. Andra avelshingstar är Celebrity Secret (med vinnare i Derbystoet, BC ston, BC hingst) och The Bosses Lindy (Fi – Shadow Woodland, Bossy Alley).  Promise Ås är också moster till Derbyvinnaren Conlight Ås. Att han har två generationers ostartade mödrar bekräftar Olle Jönssons tes – ”Mödernet är sååå starkt”.

Det dyker upp med jämna mellanrum – Captain Corey, Hambovinnare 2021. Nadal Broline är fortfarande igång. På Morfarssidan – Calgary Games, Nuncio, Scarlet Knight.

X-faktorteorin blev omskriven för några år sedan:

En korkad ide om att en mutation på X-kromosomen ger upphov till de stora hjärtan som bevisligen finns i de bästa hästarna. I stället sannorlikt att det beror på effekter av EPI genetiken. Det intressanta är att det sätter fokus på X-kromosomen och därmed mödernet igen.
Nils-Erik.